Steki z grilla

Nowe importowane steki Black Angus! Zapytaj obsługę.
Nasze steki sezonujemy na miejscu metodą na sucho.

Steak to share

449 / 900g

idealny dla 2 osób, trzy rodzaje wołowiny: ribeye, sirloin, fillet, min 900g.

Alergeny:

Fillet Steak

61,96 / 100g

Król wśród steków. Jedyny który nie wymaga sezonowania. Stek z polędwicy wołowej. Jeden z najcenniejszych rodzajów mięsa wołowego. Najlepszy kulinarnie element wołowy. Luźniej rozłożone włókna mięsa powodują, że jest to najszlachetniejszy i najdelikatniejszy stek. Grillowany w specjalnym piecu węglowym Josper.

Alergeny:

mleko/ser

Sirloin

54,95 / 100g

Grillowany rostbef bez kości. Obok polędwicy wołowej najdelikatniejszy fragment tuszy. Jest minimalnie twardszy od polędwicy wołowej, co spowodowane jest tym, że jest to ciężej pracujący mięsień. Kruchy, zwarty, soczysty stek. Prawdziwy rarytas smakowy. Delikatne mięso bogate w proteiny, żelazo i witaminy z grupy B. Grillowany w specjalnym piecu węglowym Josper. Polska/USA Prime Black Angus

Alergeny:

Ribeye

55,95 / 100g.

Sezonowany na sucho antrykot bez kości. W środku tego steka znajduje się włókno mięśniowe, które wyglądem przypomina oko. Wyjątkowo soczysty i intensywny w smaku dzięki drobnej strukturze. Grillowany w specjalnym piecu węglowym Josper. Polska/Australia Wagyu/USA Choice Black Angus

Alergeny:

T-BONE

53,95 / 100g

Sezonowany na sucho stek z kością. Legenda wśród steków. Najsłynniejszy ze steków na świecie. Nazwę zawdzięcza charakterystycznemu kształtowi kości. Kawałek polędwicy wołowej, połączony z kawałkiem rostbefu kością w kształcie litery T. Grillowany w specjalnym piecu węglowym Josper.

Alergeny:

mleko/ser

Tomahawk

51,95 / 100g.

Najbardziej efektowny stek. Nazwa wzięła się od kształtu, który przez wyjątkowo długą kość przypomina indiański toporek. Stek jest pięknie poprzerastany tłuszczem, który odpowiada za jego soczystość. Sezonowany na mokro antrykot z kością. Grillowany w specjalnym piecu węglowym Josper.

Alergeny:

mleko/ser

New York

51,95 / 100g.

Rostbef z kością. Obok polędwicy wołowej najdelikatniejszy fragment tuszy. Jest minimalnie twardszy od polędwicy wołowej, co spowodowane jest tym, że jest to ciężej pracujący mięsień. Kruchy, zwarty, soczysty stek. Prawdziwy rarytas smakowy. Delikatne mięso bogate w proteiny, żelazo i witaminy z grupy B. Grillowany w specjalnym piecu węglowym Josper.

Alergeny:

mleko/ser

Mix sosów

22,92

3 dowolne sosy

Alergeny:

Côte de boeuf

51,95 / 100g

Sezonowany na sucho 30 dni. Stek cięty z antrykotu z przylegającym żebrem. Obecność kości w trakcie obróbki termicznej jest bardzo istotna, ponieważ tkanka do niej przylegająca nadaje stekowi aromat i soczystość. Szczególnie delikatny stek. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza przerostom tłuszczu układającym się w marmurkową strukturę. Grillowany w specjalnym piecu węglowym Josper.

Alergeny:

mleko/ser

SOSY DO STEKÓW

8,98

pieprzowy, blue cheese, bearnaise, grzybowy, majonez truflowy, masło czosnkowe

Alergeny:

jajka, mleko/ser, gorczyca, ryby, soja

Sezonowanie i stopnie wysmażenia.

Wołowina podczas sezonowania zyskuje kruchość i głębię smaku tracąc przy tym ponad 50% swojej pierwotnej masy. Uzyskanie tak wyjątkowej jakości i smaku wymaga jednak odpowiedniego czasu, co wpływa na dostępność naszych steków.

Ceny przy stopniu wysmażenia rare. Steki podczas grillowania na węglu drzewnym w piecu Josper ze względu na bardzo wysoką temperaturę tracą swoją masę wraz ze wzrostem stopnia wysmażenia. Utrata masy dla poszczególnych stopni wysmażenia wynosi: medium rare 10%, medium 20%, medium well 25%, well done 35%.